Let op! Schakel prive/incognito modus uit om gebruik te maken van de webshop.

Kijk ook eens bij 'Collectie' in de categorie 'Nieuw' voor de laatste toevoegingen *** Onder 'Informatie' vind je alles wat je moet weten over het bestellen van jouw keuken achterwand ***

€ 0,00

Alles wat je moet weten over een keuken achterwand

Wat wil jij weten over keuken achterwanden? Wij vertellen je alles over deze gemakkelijk aan te brengen aluminium achterwanden speciaal voor in jouw keuken. Zet de wanden gemakkelijk over oude tegels, gestucte muur of kale wand. Te bestellen in vele verschillende soorten afbeeldingen, patronen en stijlen uit onze uitgebreide collectie.

Of maak jouw eigen ontwerp

 

Meer weten over aluminium en kunststof keukenwanden:

 1. Wat is een keuken achterwand?
 2. Waar is een keukenachterwand van gemaakt?
  1. Aluminium
  2. Kunststof/Dibond
  3. Gelamineerd behang
 3. Wat zijn de voordelen van een keukenachterwand?
  1. Een achterwand is hittebestendig
  2. Een keuken achterwand kan goed tegen water
  3. Een spatplaat is makkelijk schoon te maken
  4. Een aluminium keuken achterwand is helemaal op maat gemaakt
 4. Keuken achterwand ideeën
  1. Materiaal looks: Betonlook, houtlook, marmerlook keukenachterwanden
  2. Bloemen, landschappen en steden
  3. Je eigen foto op je keuken achterwand
  4. Kleur
  5. Faux tegels
  6. Inspiratie voor je keukenwand
 5. De prijs van een keuken achterwand
 6. Het bestellen van een keuken achterwand
 7. Je keukenwand monteren

1.Wat is een keuken achterwand?

Een keuken achterwand is het stukje muur tussen je aanrecht en de bovenste keukenkastjes. Het stukje muur recht achter je fornuis wordt ook wel een spatplaat of spatwand genoemd. Tegenwoordig zijn die in veel verschillende soorten en maten te verkrijgen.

De laatste tijd is de keuken achterwand erg populair geworden omdat elke denkbare afbeelding kan worden gebruikt om het te versieren. Zo kun je veel karakter en persoonlijkheid in je keukeninrichting aanbrengen.

 

2. Waar is een keukenachterwand van gemaakt?

Keukenwanden zijn er in verschillende materialen. De meest voorkomende materialen zijn aluminium en kunststof. Het is echter ook mogelijk om een keukenachterwand van glas of van gelamineerd behang te krijgen.

2.1 Aluminium keuken achterwand

De aluminium keukenachterwand is een 2 mm dikke, massieve plaat en uit één stuk verkrijgbaar met een lengte van maximaal 400 cm en een hoogte van 145 cm. Aluminium is het mooiste materiaal dat bij Pimp Your Kitchen verkrijgbaar is. Op aluminium kan de afbeelding namelijk worden gesublimeerd. Met het sublimatieproces zijn de mooiste kleuren en de scherpste lijnen mogelijk. Als jij iemand bent met oog voor detail dan is de aluminium keukenachterwand zeker wat je zoekt.

Dankzij dit proces komen ook materiaal looks, zoals betonlook, het beste tot hun recht. Dit komt omdat de realistische uitstraling met sublimatie het beste benaderd wordt. Een aluminium keukenachterwand is verkrijgbaar in een matte- en glanzende laklaag. Dit is helemaal afhankelijk van jouw wensen.

2.2 Kunststof keuken achterwand

De kunststof keukenachterwand is gemaakt van Dibond. Dit is een 3 mm dikke plaat met een kern van kunststof (PE) met aan de buitenkant een dun laagje aluminium van 0,3 mm dik. Hierdoor is de plaat zowel licht als sterk en daarmee een perfecte keuze voor een keuken achterwand. Daarnaast is de kunststof keukenachterwand in dezelfde afmetingen te verkrijgen als de aluminium keukenachterwand.

In dit artikel staat meer informatie over kunststof keukenachterwanden.

2.3 Gelamineerd behang

Het gelamineerde behang is 0.5 mm dik en komt met een glanzende finish. Uit één stuk kan het maximaal 133 cm hoog zijn met een onbeperkte lengte.

Meer informatie over alle verschillende materialen kan je hier lezen.

 

3. Wat zijn de voordelen van een keuken achterwand?

De keukenachterwanden van Pimp Your Kitchen komen met veel voordelen. Deze worden hier één voor één beschreven.

3.1 Een keuken achterwand is hittebestendig

Je staat er eigenlijk niet bij stil maar een ongeluk schuilt in een klein hoekje. Ook in de keuken. Als je thuis gebruik maakt van een gasfornuis denk je misschien aan brandgevaar, maar ook met ceramisch- of inductie koken heb je te maken met hete oppervlakten, opspattend vet, kokende olie, vlam in de pan, etc. Gelukkig zijn de keukenachterwanden van Pimp Your Kitchen goed bestand tegen de hitte. Dit geldt vooral voor de aluminium variant. Dit is namelijk een niet-brandbaar materiaal. Tijdens het sublimatieproces komt de plaat al in een oven van 200 graden Celsius. Een beetje hitte is dus echt geen probleem.

In onderstaande video hebben we zelfs één van onze aluminium keukenachterwanden in brand gestoken om te kijken wat er gebeurt.

Zoals de video aantoont, blijft zelfs de afbeelding intact.

3.2 Een keuken achterwand is waterbestendig

Een keukenachterwand moet natuurlijk goed tegen water kunnen. Het wordt immers achter het aanrecht vlak bij de kraan geplaatst. Gelukkig kan dit materiaal er prima tegen. Het oppervlakte is waterafstotend dus het water spoelt er zo vanaf. Zorg er wel voor dat de onderkant bij het aanrecht goed is afgekit zodat er geen water tussen de muur en de keukenachterwand komt.

De waterdichte kwaliteiten van de keukenachterwand is zo goed dat mensen het zelfs in de badkamer zijn gaan gebruiken. Niet alleen boven de wastafel maar zelfs in de douchecabine!

3.3 Een keukenwand is makkelijk schoon te maken

De aluminium plaat die in de keuken wordt opgehangen, is door ons eerst voorzien van een speciale laag coating.

Het is ook deze coatlaag waar de gesublimeerde afbeelding in is verwerkt.

Het voordeel hiervan is dat al het mogelijke vuil er zo vanaf glijdt. Het enige dat je echt nodig hebt is een schone vaatdoek en eventueel wat allesreiniger.

Bekijk onderstaand filmpje maar eens.

Dit is echter niet de enige reden dat een aluminium keukenachterwand zo eenvoudig is schoon te maken. De plaat is uit één stuk en daarmee 100% glad. Dus geen voegen, gleuven, groeven, kieren of gaatjes. Vuil kan daarom nergens in vast komen te zitten. Dit maakt je aluminium keukenachterwand super hygiënisch.

Waar je wel even op moet letten is dat je geen schuurspons of schuurmiddel gebruikt. Bij tegels had je dit misschien nog nodig maar bij dit materiaal absoluut niet. Als je het wel gebruikt, zou je de achterwand kunnen beschadigen en dat is jammer!

3.4 Een aluminium keuken achterwand is perfect op maat gemaakt!

Wij zorgen ervoor dat je wand precies past. Dit is inclusief uitsparingen voor stopcontacten of lichtschakelaars. Die uitsparingen maken wij er gratis voor je in. Met onze machines gaat dat heel precies en netjes, waardoor de kwaliteit hoog blijft.

Zodra de achterwand bij jou thuis geleverd wordt, hoef je hem dus alleen nog maar even tegen de muur te plakken. Dat is zo gepiept en dus lekker snel genieten.

Meer weten over het opmeten en bestellen van je op maat gemaakte aluminium keukenwand? Lees dan dit artikel.

 

4. Keuken achterwand ideeën

Door middel van sublimatie  techniek kunnen wij alle denkbare foto’s, afbeeldingen, patronen, kleuren en ontwerpen op je achterwand zetten. Haarscherp, kleurecht en dus extreem realistisch.

Ja, ook jouw eigen foto’s of ontwerpen kun je naar ons opsturen. Binnenkort hangt het bij jou in de keuken!

 

Ontwerptool

 

Pimp Your Kitchen Klant ervaring

 

4.1 Materiaal looks

We kunnen de aluminium keukenachterwand zelfs op andere materialen laten lijken, die op zichzelf minder geschikt zouden zijn in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan hout, beton, marmer of ander natuursteen. Met de sublimatie techniek kunnen wij deze materialen zo natuurgetrouw nabootsen dat sommige mensen pas door hebben dat het nep is, als ze de achterwand aanraken. Materiaal zoals echt hout (niet erg brandveilig achter een fornuis of hete kookplaat), beton (moeilijk schoon te maken) en marmer (duur en zwaar) worden op deze manier toch mogelijk in de keuken door realistisch uitziende materiaal-looks te kiezen.

Zo heb je veel meer vrijheid in de inrichting van je keuken.

 

4.2 Bloemen, landschappen en steden

Bloemen, landschappen en steden zijn populaire keuzes voor de keukenachterwand. Een fantastisch uitzicht over New York City vanuit je keuken maakt de ruimte niet alleen bijzonder maar geeft ook een hele eigen sfeer mee. Datzelfde geldt voor een prachtig wit strand aan de tropische zee. De rust en kalmte spoelt over je heen terwijl je gewoon je eten staat te koken.

De prachtige foto’s zijn echte blikvangers die al snel onderdeel van gesprek worden bij langskomende visite.

4.3 Gebruik je eigen foto's

Bij Pimp Your Kitchen is het mogelijk je eigen foto aan te leveren voor je keuken achterwand. Je kan zelfs meerdere foto’s of een collage aanleveren. Als je wil, maken wij er dan een mooi geheel van. Zorg er wel voor dat je foto’s groot zijn, foto’s met te weinig pixels kunnen een te lage kwaliteit hebben om er mooi uit te zien.

Veel mensen gebruiken foto’s van hun favoriete vakantie of van de kinderen/kleinkinderen.

Daarnaast zien we ook veel foto’s van steden en woonplaatsen voorbij komen. Wat je smaak ook is, als jij er een mooie foto van hebt, kunnen wij het op je keukenwand sublimeren. Dit geldt niet alleen voor je eigen foto’s. Ook als je een eigen ontwerp of tekening hebt gemaakt kunnen we die sublimeren.

Zo lieten Tineke en Ad het ontwerp van hun creatieve dochter op hun keukenachterwand sublimeren!

Wij vinden het er fantastisch uitzien!

4.4 Kleur

Is een foto niet jouw smaak maar wil je wel kunnen genieten van de voordelen van een aluminium spatplaat? Geen enkel probleem. Het is natuurlijk niet verplicht om een foto te gebruiken. Als jij gewoon een strakke, witte achterwand wil, dan kan dat natuurlijk ook. De achterwanden zijn in elke denkbare kleur verkrijgbaar.

In onze collectie “Colour Moods” hebben we al enkele kleuren voor je klaargezet. Deze kleuren zijn voor ons eenvoudig om toe te passen.

Ook als je een kleur wil die niet in onze collectie staat dan kun je die bij ons bestellen, stuur ons dan even een mailtje.

4.5 Tegel keuken achterwand

Hoewel tegels al lang niet meer het beste materiaal is voor een keukenwand, blijven veel mensen er toch voor kiezen. Ook tegels kunnen namelijk een uniek gevoel meegeven.

Denk bijvoorbeeld aan Portugese tegels. Je kunt dan alleen niet genieten van alle voordelen van een goede aluminium spatplaat. Bij Pimp Your Kitchen kun je daarom genieten van onze “SubTile” collectie. Dit zijn designs die er uitzien als tegels. Wij sublimeren dan het door jou gewenste tegeldesign op de aluminium plaat.

Zo krijg jij toch die perfecte uitstraling die je zoekt maar kun je toch blijven genieten van de voordelen!

4.6 Keukenwand inspiratie

Is geen van de voorgestelde ideeën iets voor jou? Geen nood, er zijn zo veel verschillende ideeën dat we ze hier nooit allemaal kunnen noemen. Een goede manier om inspiratie op te doen, is om te kijken op social media zoals Pinterest of Instagram. Zo vonden wij ooit deze prachtige metrotegels op Pinterest! We hebben er snel een bestand van aangelegd en is nu bij ons te bestellen.

Daarnaast zijn stockphoto websites zoals Shutterstock, Pexels en Pixabay een goede manier om prachtige, goedkope foto’s te vinden. Op deze pagina lees je hoe je dat het beste aanpakt. Ook op onze eigen inspiratiepagina staan een aantal voorbeelden die je kunnen helpen.

 

5. De prijs van een keukenachterwand

De prijs van een keukenachterwand wordt bepaald door twee factoren: het gekozen materiaal en de afmetingen. Kies het materiaal dat past in jouw keuken. Daarnaast geldt natuurlijk dat grotere achterwanden duurder zijn dan kleinere achterwanden. Dat zijn de enige twee factoren. Wel komen er dan nog transportkosten bovenop. Deze zijn voor heel Nederland hetzelfde, met uitzondering van de Waddeneilanden.

Je betaalt geen andere prijs voor verschillende afbeeldingen of meer of minder uitsparingen. Als je wil weten wat de prijs is van de door jou gekozen keukenachterwand, dan kun je onze configurator gebruiken.

In de configurator kun je jouw persoonlijke achterwand samenstellen en bestellen. Je ziet dan direct wat je prijs wordt.

 

Pimp Your Kitchen klantervaring

 

6. Het bestellen van een keuken achterwand

Onze configurator zorgt ervoor dat je de meeste keukenachterwanden zelf kunt samenstellen. De meest voorkomende vormen, alle afmetingen en al onze afbeeldingen staan voor je klaar.

Daarnaast kun je ook je eigen foto’s toevoegen of meerdere wanden tegelijk vormgeven. Dit is handig als je bijvoorbeeld een hoekkeuken hebt.

Als wij iets speciaals voor je moeten ontwerpen of je wil een gekke vorm of iets dergelijks, stuur ons dan een mailtje. We gaan dan samen kijken hoe wij jouw droomachterwand kunnen vormgeven.

 

7. Je keukenwand monteren

Zodra je keukenwand geleverd is, kan die direct gemonteerd worden. Dit is vrij eenvoudig. Afhankelijk van de afmetingen die je bestelt, kun je te maken krijgen met een grote, lange keukenachterwand. Dit is lastig om vast te houden en te tillen in je ééntje, ookal is de achterwand niet erg zwaar. We raden je aan met de keukenwand met z'n tweeën te tillen.

Stap 1

 • Zorg dat de muur waar de keuken achterwand tegenaan komt, droog en schoon is. Verwijder etensresten, stof en vocht. Oude vlekken zijn geen probleem, de achterwand is niet doorzichtig dus die zie je er straks niet doorheen.
 • Verwijder eventuele stopcontacten en lichtschakelaars totdat alleen de inbouwdoos te zien is.
 • Verwijder ook de eventuele kitrand bij het aanrecht.
 • Zitter er tegels op je muur? Die kan je gewoon laten zitten! Ontvet ze dan wel eerst even. Daarna plak je de keukenwand zo over de tegels heen!
   

Stap 2

 • Breng kit aan op de muur. Zorg dat je de kit gelijkmatig verdeeld zodat het wandpaneel straks overal goed hecht.
   

Stap 3

 • Til de achterwand in positie, als de achterwand onhandzaam is, doe je dit dus met z'n tweeën. Zorg dat je tijdens het tillen en schuiven met de achterwand, je aanrechtblad of kastjes niet beschadigd.

 

Stap 4

 • Als je zeker weet dat je achterwand recht voor de wand staat, kun je hem aandrukken. Druk met je handen tegen de plaat aan zodat hij goed hecht met de kit.
 • Druk vanuit het midden naar de buitenranden toe. Door op meerdere plekken tegen de wand te drukken, zorg je ervoor dat hij op alle plekken goed vast zit.
   

Stap 5

 • Verwijder nu pas de plastic folie aan de voorkant en monteer de stopcontacten weer weer op hun plek.
 • Gebruik als laatste siliconenkit om de rand tussen het aanrecht en je wandpaneel dicht te kitten.
 • Je hebt dan een schoon en hygiënisch geheel.
   

Stap 6

Geniet van je Pimp Your Kitchen keuken achterwand!

 

Pimp Your Kitchen klantervaring

 

Delen:

Bekijk onze collectie!

Collectie bekijken